dinsdag 19 februari 2013

Week vier van mijn MOOC

Alweer de vierde week van mijn online course bij de Universiteit van Edinburgh (de naam van die universiteit is best grappig The Royal (Dick) School of Veterinary studies) Maar dat ter zijde. Deze week stond de hoeveelheid voer dat een paard nodig heeft op het programma. En dat was vooral interessant omdat wij de laatste tijd een beetje aan het rommelen zijn met het voer en de plaats van de paarden in de stal. We hebben vier stallen en vijf paarden. Het oorspronkelijke plan om de shetjes samen te zetten is mislukt omdat de dames bijzonder onaardig tegen elkaar doen. Dus nu is het Ronja alleen, Manoes alleen, Ukkie alleen en Bjorn en Daisy weer lekker samen. Bjorn en Manoes samen in een grote stal was ook geen succes omdat Manoes een langzame eter is en Bjorn een snelle. Bjorn werd dus dikker terwijl Manoes steeds magerder werd. Nu staan ze goed. Manoes komt aan en het is rustig in de stallen.

Terug naar de cursus. Het begint goed deze week. Het wegen van een paard zonder een weegschaal en ik moet zeggen dat we dat niet slecht hebben gedaan deze zomer. Maar wat ik vooral interessant vond waren de kenmerken van een te dik of te dun paard zonder dat je maar aan gewicht hoeft te denken. De onderstaande slides maar even geprint en die komen in de stal te hangen.

Vervolgens kwamen de hoeveelheden voeding die een paard nodig heeft. Met nadruk werd gezegd dat wij niet zomaar mochten uitgaan van wat zij vertelden, maar dat alles afhankelijk was van de leeftijd van het paard, de hoeveelheid werk die hij of zij verricht en de omgeving (grasland beschikbaar het hele jaar rond of niet)
Dat vind ik het mooie van deze cursus bij alles wat zij ons leren wordt de nadruk gelegd op het feit dat zij spreken van een standaard situatie en dat het niet de bedoeling is dat we zelf maar wat gaan proberen. Bij twijfel raadpleeg de specialist.
Voor onze paarden geldt deze slide. Ze doen allemaal licht werk. Ze doen niet constant mee aan allerlei wedstrijden en hoeven echt geen 3 dagen achter elkaar hard te werken. Dus dat komt neer op 2% van hun lichaamsgewicht wat zij per dag moeten eten. Aangenomen dat de grote paarden minstens 500 kg is dat aardig wat voer dat er per dag door heen gaat.

Deze week vond ik het vooral erg leerzaam omdat het nu echt gaat over wat je praktisch kan doen. De voorgaande weken ging het vooral over de verschillende delen van het spijsverteringskanaal en de verschillende soorten voedingsmiddelen die er zijn. Hoewel ik zeker bij het tweede deel regelmatig mijn woordenboekje moest gebruiken lukt het mij nu wel aardig om de video's te volgen. Ik weet niet of jullie er zo inkomen maar hier is een linkje naar de homepagina van de course misschien wat om de volgende keer mee te doen?

Nog twee weken en dan is het klaar. Ik schijn wat te moeten doen op de discussiefora maar die mensen die daar op zitten weten al zoveel dat ik alleen van hun vragen al leer. Dus ik heb maar even een item geplaatst dat ik heel veel leer van lezen van alle vragen en antwoorden.  Hopelijk is dat genoeg anders krijg ik geen certificaat. Maar ach Ik heb echt veel geleerd van deze MOOC dus een certificaat is een kers op de taart.

Geen opmerkingen: